اصول اولیه کار در آزمایشگاه میکروبیولوژی

همچون هر محیط دیگری با ورود به آزمایشگاه میکروبیولوژی و آغاز کار در این محیط لازم است یک سری اصول اولیه مورد توجه قرار گیرند. بخشی از این اصول و قواعد مربوط به ایمنی فرد آزمایش کننده بوده و برخی نیز به ایمنی محیط و ابزار آزمایشگاه مربوط می باشند. برخی از این موارد در آزمایشگاه های دیگر به ویژه آزمایشگاه های شیمی نیز مورد توجه بوده و برخی مختص کارهای میکروبی می باشند. در ادامه مهمترین این اصول آورده شده اند:

۱- هنگام ورود کیف، کتاب و کلیه لوازم غیر ضروری در محل تعیین شده قرار داده شوند و هرگز نباید آن­ها را روی میز آزمایشگاه (bench) قرار داد.

۲- هنگام ورود و قبل از خروج از آزمایشگاه، دست­ها با یک شوینده مایع شسته و با دستمال کاغذی خشک شوند.

۳- بستن و یا پوشاندن موهای بلند در آزمایشگاه ضروری است.

۴- در هنگام کار در آزمایشگاه میکروبیولوژی باید روپوش مخصوص این آزمایشگاه را بر تن داشت.

۵- هرگز نباید با روپوش کار میکروبیولوژی از آزمایشگاه خارج شد.

۶- در آزمایشگاه همواره باید از کفش­های بسته استفاده کرد و از پوشیدن صندل خودداری نمود.

۷- هرگز در محیط آزمایشگاه از وسایل آرایشی و نیز لنز چشمی استفاده نشود.

۸- از نوشیدن، خوردن و یا سیگار کشیدن در آزمایشگاه میکروبیولوژی به­شدت پرهیز شود.

۹- پیش از آغاز و پس از پایان آزمایش سطح میز باید با محلول ضدعفونی­کننده مناسب ضدعفونی شود.

۱۰- هرگز محیط­های کشت، وسایل و به­ویژه کشت­های باکتریایی از آزمایشگاه خارج نشوند.

۱۱- درطی انجام آزمایش درها و پنچره­ها بسته نگه داشته شوند تا از ورود میکروارگانیسم­ها توسط هوا و آلوده شدن کشت­ها جلوگیری شود.

۱۲- بریدگی­ها یا سوختگی­های اتفاقی به سرعت به مربی آزمایشگاه اطلاع داده شوند.

۱۳- هر شخصی که در آزمایشگاه میکروبیولوژی کار می­کند باید از محل دقیق جعبه کمک­های اولیه، کپسول آتش نشانی و دوش ایمنی در آزمایشگاه اطلاع داشته باشد و نحوه استفاده از هر یک را نیز بداند.

۱۴- هرگز کشت مایع و یا مواد شیمیایی را نباید با استفاده از دهان پیپت کرد بلکه باید به کمک وسایل مکانیکی تهیه شده بدین منظور صورت گیرد.

۱۵- انتقال کشت­های میکروبی در آزمایشگاه و همینطور زمانی که مورد نیاز نیستند باید در رَک (rack) مخصوص صورت گیرد.

۱۶- درصورت بیرون ریختن و یا شکستن کشت­های میکروبی باید به ­سرعت روی آن­ها را با دستمال کاغذی پوشاند و سپس با محلول ضدعفونی­کننده آن­ها ضدعفونی کرد. پس از حدود 15 دقیقه کاغذ صافی­ها برداشته شده و به روشی که توسط مربی آزمایشگاه توصیه می­شود دور انداخته شوند.

۱۷- برای مشخص کردن اطلاعات مربوط به کشت­های میکروبی از برچسب استفاده شود.

۱۸- در محیط آزمایشگاه آهسته صحبت شود و از حرکت غیرضروری خودداری شود تا از پرت شدن حواس دیگران که منجر به اتفاقات ناخواسته می­شود جلوگیری شود.

۱۹- در زمان کار با کشت­های قارچ­ها باید علاوه بر دقت به سرعت نیز توجه کرد تا انتشار اسپورهای آن­ها در محیط آزمایشگاه به حداقل برسد.

۲۰- پس از اتمام هر جلسه آزمایشگاه تمامی کشت­ها و مواد در محل یا ظرف مخصوص قرار داده شوند.

۲۱- وسایل آلوده شده (از قبیل لوپ­ها، نیدل­ها و پیپت­های تلقیح) هرگز روی سطح میز قرار داده نشود.

             - لوپ­ها و نیدل­ها باید با استفاده از حرارت شعله استریل شوند.

             - پیپت­های آلوده باید در ظرف مخصوص خود قرار داده شوند.